Fotografie :: cursus :: sensor gevoeligheid (ISO)

De verzameling artikelen / blogposts is bedoeld om uit te groeien tot een (basis)cursus fotografie.
Deze keer staan we stil bij de gevoeligheid van de sensor

3. De gevoeligheid van de sensor

De sensor in de digitale camera is een elektronisch opname apparaat voor licht. Je kunt het vergelijken met een microfoon die in staat om geluid vast te leggen. Bij beide apparaten kun je de gevoeligheid waarmee opgenomen wordt instellen.
De digitale camera is in staat om vanaf een bepaalde hoeveelheid licht een opname te maken. Als er minder licht de camera binnenkomt dan lukt het de sensor niet meer om dit licht vast te leggen. We kunnen de sensor echter wel zo instellen dat er met een hogere gevoeligheid opgenomen wordt.

De basis- of normale stand is bij de meeste camera’s een gevoeligheid van 100 (bv bij Canon) of 200 (bv bij sommige Nikons). Deze waarde wordt meestal ISO-waarde genoemd. Dus de laagste stand is dan ISO 100 of ISO 200.

Je kunt de ISO ook een hogere waarde geven, zoals bv ISO 400 of 800. We vragen hiermee dus eigenlijk dat de sensor met een hogere gevoeligheid gaat opnemen.
Je kunt natuurlijk niet straffeloos de gevoeligheid verhogen, zonder daar een prijs voor te betalen. De prijs die je betaalt voor een hogere ISO-waarde is grotere kans op ruis in de foto.

Ruis in de foto ervoor zorgen dat details niet meer goed zichtbaar zijn. Veel ruis in een foto gaat dus ten koste van scherpte.

Hou als het enigszins kan de iso-waarde zo laag mogelijk. Pas als er geen combinaties meer zijn van diafragma en sluitertijd waarmee de gewenste belichting gemaakt kan worden is het tijd om de uso-waarde te verhogen. (we praten hier overigens over de situatie dat we met bestaand/ omgevingslicht fotograferen, en niet met flitsers)

Mariette Merkelbach legt het in onderstaand filmpje nog een keer uit met fraaie illustraties. Na diafragma, sluitertijd komt iso en ruis aan bod. Dit is op 3:57.

Ga door met het onderwerp de samenwerking tussen diafragma en sluitertijd
of ga terug naar de inhoudsopgave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *