Strobist David Hobby Lighting 103

David Hobby is een begrip in de wereld van flitsfotografie. Hij is de bedenker van de term strobist. Zijn nieuwe cursus lighting 103 is net begonnen en zeer de moeite waard om te volgen.

In de introductie leren we dat (wit) daglicht wel degelijk voorkomt, alleen niet zo vaak als je denkt. Wit licht toevoegen aan een scene met bv warm licht voelt al snel onnatuurlijk. Een flitser is gekalibreerd voor daglicht (wit, 5600K). Met een kleurgel, veilig bevestigd aan je flitser, kleurt het flitslicht, en gaat het licht beter passen bij de omgeving.

In het artikel “Gelled flash and ambient” gaat David in op de combinatie van het flitslicht met het omgevingslicht. Je kunt elke kleurzweem in de foto neutraliseren met de witbalans, maar waarom zou je? De kleur in de foto kan wat toevoegen, mits je de kleur van het flitslicht erop aanpast met kleurgels op de flitsers.

zijn tip:

“Look at it in daylight white balance first. Deepen the exposure a little. See how it looks. (…) Next, you can use gels to marry your flash to the existing light. Often, this can be done by splitting the difference between the actual color shift and white light (…)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *