Fotografie :: cursus : belichtingscompensatie

De verzameling artikelen / blogposts is bedoeld om uit te groeien tot een (basis)cursus fotografie.
Deze keer staan we stil bij de licht-meetmethodes die de camera kent.

De lichtmeter van de camera is best geavanceerd, en best slim, maar niet erg intelligent. De meter heeft natuurlijk geen idee wat je probeert te fotograferen en probeert er het beste van te maken. Dit gaat gelukkig vaak goed. Met name in de meetmethode ‘meervlaksmeting’, waarbij het beeld is opgebouwd uit meerdere vlakken of zones, wordt elke zone apart gemeten. Op basis daarvan probeert het camerabrein te bedenken welke zone voorrang moet kijgen bij de belichting en hoe de foto is opgebouwd.

lichtmeet valkuilen

De lichtmeter gaat soms compleet de mist in. Dit komt omdat camera’s niet het licht kunnen meten wat op het onderwerp valt, enkel het licht wat door de lens de camera binnenkomt. Dit licht is gereflecteerd van het onderwerp. Aangezien sommige onderwerpen beter licht reflecteren dan anderen kan de lichtmeter in de camera zich vergissen. In het filmpje worden een aantal typische valkuilen verder uitgelegd.

belichtingscompensatie

Het is mogelijk om de lichtmeter wat bij te sturen. Een uitstekend voorbeeld van het effect van positieve en negatieve belichtingscompensatie is te zien in het filmpje van Pieter Haeze.

*** een uitstapje voor gevorderden *** Dit stukje mag je als beginner met een gerust hart overslaan.

Wil je nog wat meer lezen ? Bv hoe het zit met 18% grijs ?

digitale fotografie tips

Ga terug naar de inhoudsopgave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *