Fotografie :: cursus : inleiding

De verzameling artikelen / blogposts is bedoeld om uit te groeien tot een (basis)cursus fotografie. Dit is bijvoorbeeld bruikbaar om nieuwe leden van een fotoclub snel alle basiskennis te geven. Dit is de inleiding

Het is tegenwoordig niet meer nodig om daarbij alles zelf op te schrijven of elk onderwerp zelf uit te werken. We kunnen de enorme hoeveelheid informatie die via het internet aangeboden wordt optimaal hergebruiken.
Je kunt de verschillende artikelen / blogposts dan ook zien als de leeswijzer, een inhoudsopgave of de rode draad die de verschillende onderwerpen met elkaar verbindt.

Ik lever de lijm, de leeswijzer, een inhoudsopgave of de rode draad die de verschillende stukken kennis aan elkaar plakt. Daar waar ik denk nog iets nuttigs toe te kunnen voegen schrijf ik zelf een stuk of maak ik een filmpje. Maar als het al duidelijk is uitgelegd door een ander ga ik niet nog eens dunnetjes over doen. Dan volsta ik met een bronvermelding en een link.

Deze cursus is in principe bedoeld voor de beginnende fotograaf, maar zo nu en dan zal ik toch een klein puntje aantippen voor de fotografen die iets verder zijn. Ik zal dit in de tekst aangeven met [let op: een uitstapje voor gevorderden)]. Deze artikelen kan de beginner met een gerust hart overslaan.

De inhoudsopgave

Van de ‘cursus’ staan de volgende onderwerpen al online.

over belichten:

de lichtmeter en aanverwante functies:

overige onderdelen van de camera:

deze onderwerpen staan nog op de planning. Stuur even een berichtje als je een van deze onderwerpen eerder ndoig hebt. Dan pak ik die als eerste op.

onderdelen van de camera:

 • witbalans instelling
 • spiegel-opklapfunctie voor DSLR
 • back-button focus
 • AE-lock

creatieve onderwerpen:

 • standpunt
 • compositie
 • meetrekken / pannen

bruikbare accessoires:

 • witbalanskaart
 • 18% grijskaart
 • polarisatiefilter
 • ND filter
 • statief
 • draadontspanner
 • reportage flitser

1 Comment

 1. Pingback: Fotografie :: cursus : scherpstellen | Gordebeke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *