42.12 – Manon

[ foto uit 2016 ]

Op een dag loop ik, met vriend en collega Roland, uit nieuwsgierigheid het tilburgse winkeltje Just Sayin’ van Manon binnen. Het blijkt een heuse concept store te zijn, waarbij ‘Coffee to Go’ gecombineerd wordt met art, gifts, lifestyle en een paar zitplaatsen. Boven de counter prijkt ‘Ubuntu’ in kartonnen, losse letters. Mijn oog valt erop en we raken aan de praat over slow coffee, ubuntu, het universum, het leven en planet earth. Als we na een heerlijk gesprek het pand weer verlaten is het voor mij evident. Project42 is niet compleet zonder een bijdrage van Manon 🙂

dus …

‘What is the meaning of life, the universe, and everything ?’… volgens Manon.

Bij Manon thuis hangt ook een ‘Ubuntu’, duidelijk in beeld, en omdat de winkel eigenlijk een tweede huis is daar dus ook. Maar er blijkt toch een iets diepere reden te zitten achter het ophangen. Met Just Sayin’ wil Manon “mensen onbewust iets meegeven” en het niet opdringen. Manon zegt: “1 op de 10 mensen vraagt specifiek aan mij ‘ wat betekent het ?’ en dan licht ik het toe.”

Ik ben — omdat wij zijn, oftewel het menselijk worden door anderen.
Dat is de essentie van ‘Ubuntu’, maar volgens Manon betekent het ook dat we elkaar heel hard nodig hebben.

“Van binnenin wens ik een bepaalde eenheid. Maar het leven en de maatschappij laten me ook inzien hoe moeilijk dat is. Ik wil niet onmogelijk zeggen terwijl het soms wel zo voelt, maar de drang om die eenheid te creëren blijft”

“Spiritualiteit zegt dat je alleen je eigen rust nodig hebt om gelukkig te zijn. Die inner-peace zoek ik, maar … daarentegen ben ik zo’n gezelschapsdier dat het bijna onmogelijk lijkt om het zonder anderen te kunnen. Ik kan niet gelukkig zijn zonder mensen. ik heb mensen echt nodig. Dat is de Ubuntu en de eenheid “

Het samen zijn is al heel mooi, maar Manon gaat graag nog een stapje verder. Ze wil actief een rol spelen in het verbinden van mensen. “Mijn taak in het leven is mensen bij elkaar brengen. Altijd !, naar aanleiding van wat ik zie en hoor“.

Daar waar de Daila Lama begint met de stelling ‘ the purpose of our life is to be happy ‘, maakt Manon hem graag af door de happiness uit Tibet samen te brengen met Ubuntu uit sub-saharisch Afrika … of zoals Manon het zelf mooi zegt: “ Gelukkig worden zonder elkaar te schaden, en dan het liefst met elkaar “.

Dat is Ubuntu.


Het verhaal achter de foto:

Manon is de eigenares van het bijzondere winkeltje Just-Sayin’ in Tilburg (bij de Tivoli) waar een goeie kop koffie (to-go) en allerlei bijzondere design kadoos en hebbedingetjes op een speciale manier gecombineerd wordt.
Het restaurant is een jaar (of twee ?) later gesloten.